28-11-2012
Het huis uit, op één na...

De kleine hondjes van Roxy en Chris hebben het nest verlaten. Er mag één teefje blijven, voor onbepaalde tijd...zij behoeft wat extra aandacht nog.

Deze foto's mocht ik gebruiken van Ingrid, het baasje van kleine Flora...

Folara roepnaam Flora


Galeya roepnaam Leya


Ramila roepnaam Millan. Zij blijft bij Eva en Felicia wonen.


Zolena roepnaam Ida


Joharran roepnaam Hugo


Peridal roepnaam Azlan


Thonolan roepnaam Nimbus13-11-12
Bijzondere reis...

In de zomervakantie had onze Chris een spannende date met een Zweeds kooikerhondje. Daar zijn 7 prachtige pups uit voortgekomen en bovendien een vriendschap tussen mij en de baasjes van Roxy...
Ik heb me vanaf het moment van dekking voorgenomen om de pups te gaan bezoeken wanneer ze eenmaal geboren zouden worden. Hoe we dat zouden doen wist ik nog niet maar het idee was geboren.
Onze pup, onze kleine Tender zou dan al bij ons wonen, maar zou ze oud genoeg zijn om mee te mogen? Dat wilde ik wel heel graag. Ik wilde Eva dit mooie hondje laten zien, het kind van mijn reu..... Maar helaas, het mocht niet zo zijn. Natuurlijk was de kleine meid welkom bij haar fokker maar ik vroeg hondenvrienden om op haar te passen met Margo als achterban. Dat was prima, ze was van harte welkom.

Ik moest er wel even voor gaan zitten hoor want zo'n dergelijke reis had ik nog nooit gepland en het ging me ook slecht af moet ik toegeven. Intussen kreeg ik het idee om een vriendin mee te nemen, Sandra, het bazinnetje van Anton. De vader van Chris. Maar helaas kon zij niet mee en boodt haar man Martin aan om mee te gaan. Oók gezellig natuurlijk. Bovendien heeft hij de hele reis uitgestippeld waar ik hem best wel dankbaar voor ben...
Met wat hulp van Eva heb ik een B&B kunnen boeken, dat ging goed!
Dus Martin ging mee, op één voorwaarde, we zouden in zijn Saab vervoerd worden! Dus daar gingen we, op weg naar Zweden. Een auto vol met kleding voor twee nachtjes, eten drinken in de electrice koelbox, camera's, water en eten voor de Chris, die achterin de auto heel confortabel zat.Het was een goeie reis, een prettige snelle reis die zo snel voorbij was. Ik knipperde met mijn ogen en was in Zweden, voor de deur van Eva en haar gezin.
Een warm welkom en een heerlijke kop koffie stonden te wachten. Ik had voor Eva diepvriesvoer meegenomen omdat dit in Zweden niet te krijgen is en zij dit tijdens haar verblijf in Nederland gekocht had.
Na een korte knuffel aan de kleine pups gingen we door naar de bed and breakfast want we waren best wel moe. We werden voor de volgende dag uitgenodigd om te blijven eten.
Bij aankomst in Solvesborg werden we verrast door het uiterlijk van de B&B. Lieve mensen en een mooi stekkie om twee nachten en ochtenden door te brengen.
De volgende dag gingen we na het ontbijt heerlijk wandelen in een prachtig woud even voorbij Solesborg. Wat was het er mooi en rustig, zalig. Mooie foto's gemaakt die in het album te zien zijn.

En toen was het tijd om terug te gaan naar Eva, Felicia en de pups. Veel geknuffeld, veel gepraat en heerlijk gegeten. Ook ontmoette we Ingrid, waar één van de teefjes zal gaan wonen. Een slimme betrokken jonge dame die wat mij betreft deze rol prima zal gaan vervullen.
We hebben Martin van een nieuwe kant leren kennen, wat een fijne vent! En Tender heeft het gezellig naar haar zin gehad bij Sharon, Stefan en de triplets, onwijs bedankt voor de goeie zorgen.

Ik heb de foto's van onze reis en verblijf in een album gezet, het zijn er te veel om op de site te plaatsen.
Kijk hier en geniet er van zoals wij gedaan hebben. 
 

12-10-12
I-phone foto's...

Hoe graag ik ook foto's maak met mijn canon, ik krijg de tijd en de kans niet want mijn honden springen op zodra ik die maar pak.
Maar goed, beter een mindere kwaliteit foto's dan geen. En omdat mijn mobieltje vaak binnen handbereik ligt kan is snel foto's ermee maken.

Met onze reis naar Zweden nog vers in het geheugen en ik zal binnen kort een verslagje maken zijn hier toch eerst wat foto's van mijn honden.
Want Tender groeit zo snel! En ik pronk graag met haar en Chris want ze gaan samen zo goed!

Dagelijks spelen ze, vechten en stoeien ze. Uitdagen, luieren en opjutten... Vanmorgen liet mijn reu zich belebberen en verzorgen door de kleine pup. Hij had net zijn voer op en Tender likte zijn gezicht schoon, zonder protest van hem. Zó schattig.

Hier een paar foto's van de twee samen.
Maar Merel blijft ook heel betrokken bij Tender. We gaan wekelijks naar de pup-cursus en samen leren we er veel van. Nu Tender wat ouder is lijkt het wel wat gemakkelijker te gaan want de eerste weken was het super moeilijk om haar aandacht te vragen. Tender is een hondje dat ongelovelijk gek op voer is. En om dat voer als trainings materiaal te gebruiken leek niet zo'n goed idee. Je vraagt je af wat belangrijker is, de les of het voer?
Maar goed, nu lijkt het beter te gaan en we hebben nog alle tijd...

Hier zijn ze weer, mijn muze en haar hondje... 

 

22-10-2012
Kijk!

 

20-10-2012
Week vier is begonnen...

Vorige week waren we op het strand met Tender. Het water vond ze alles behalve eng. Ze had het vanuit de draagzak af kunnen kijken van ander honden en bovendien liep Merel al in het water rond. Dus dan durft ze het natuurlijk wel!

                 

 

12-10-2012
Zeven lieve pupsels in Zweden

Dit is het nestje dat door Snötassens Ayla "Roxy" op de wereld is gezet. Bij geboorte waren het er negen maar helaas konden twee pups het niet overleven en die hebben ze moeten laten gaan. Altijd droevig om te horen maar zo is de natuur en dat moeten we respecteren...De naam van het nest is een combinatie van de namen van de ouders, namelijk Ayla en Aladar.

Het nestje is te volgen in de link "Nest Ayladar".


02-10-2012
Liever dan lief

Ze wil zo graag met Chris spelen...

Maar Chris wil dat nog niet en negeert haar totaal...


Niet kijken dus...

En vooral afstand houden...

So, minding my own business...met een stokje buiten..

Of een balletje binnen...


Maf doen onder de bank...


En Chris had niet door dat zij vlak onder hem lag...lang leven de mobiele camera;-)


Lekker op schoot terwijl Chris verderop op de bank dom ligt te kijken


Is hij lief of is hij lief?

 

30-09-2012
Nog even wennen

De tweede nacht hebben we achter de rug. De kleine pup doet het best goed hoor. Ze valt na haar laatste eten en spelen in slaap en als ik haar in de bench leg slaapt ze al snel verder. Om 4.00 meldt ze zich en doet dan braaf haar boodschap op het gras voor de deur.
Overdag is het spelen, rondjes door de wijk met Merel samen, eten, rennen door de ballenbak en slapen, vooral slapen.
Chris bekijkt alles van een afstandje. Laat haar rondlopen en verkennen. Zet haar af en toe terug op haar plaats en zoekt nog heel veel zijn rustmomentjes op. Te begrijpen!

Op het grote kleed van Chris, die nog in de tuin aan het ravotten is na een balspelletje...


Oeps, daar komt hij binnen...


Dan maar in haar eigen mandje;-)

 

29-09-2012
Welkom Tender

We hebben gister de kleine pup bij Margo opgehaald. Max had een dagje vrij van stage genomen omdat hij toch wel nieuwschierig werd en er naar uit ging kijken om de pup te ontmoeten. Merel moest nog even tot 12.00 naar school maar daarna gingen we richting Ridderkerk. Na een gezellig kopje koffie, geknuffel met de rest van de Boppe pups en de ouderdieren gingen we op de foto. Een gezinsfoto van ons allemaal voor de website van Margo.
De weg naar huis ging best goed, ze sliep de hele reis!

Pappa Chris rook haar wel maar zag haar niet...even bevestiging zoeken bij Merel

Pease pupje!


Hier liep ze net de tuin in en zocht de rand op. Chris kwam even kijken...


Maar ze bleef op veilige afstand tussen de fietsen van de kinderen...


Tjah, en dan zit daar een konijntje in een ren...later op de dag begon ze tegen hem te blaffen en durfde ze haar neus tegen het hek te zetten. Dat kwam haar duur te staan en ze rende piepend weg.

Voordat we naar binnen liepen stonden we even stil bij het grafje van Bonnie dat bij ons in de tuin is...

Maar toen? En wat nu?

Kom maar meiske...

Eenmaal binnen was het best eng. Waar kan ik lopen waar moet ik heen? Tender zocht contstant Merel op, schudden met haar kontje net als haar moeder liet ze merken troost te vinden bij haar.

En toen Michel op de grond zakte toen werd ze dapperder en durfde al wat meer te gaan verkennen.

Ze heeft heel wat indrukken opgedaan. Spelen, eten, slapen, plassen en poepen in het steegje, de buurman ontmoet. (man met pet kunnen we afkruisen op de socialisatie checklist hihi). Ze reageerde blij en vrolijk:-) Het konijn ontwijkt ze, Chris zet haar op haar nummer als ze te dichbij komt dus het komt helemaal in orde.

De bench raakt bekend, zodra ze ergens in slaap valt wordt ze door één van ons in haar mandje gelegd.

Welkom kleine meid. We gaan ons best doen om jou het naar de zin te maken en een fijn hondenlevendje te geven.

 

20-09-2012
Riempjes aan en gaan!

De Tora pups gingen gister met ons naar buiten. Voor het eerst, mét een halsbandje en riempje om. Wie zou denken dat dit een vermoeiend en intensief uitje zou worden, niemand toch?
De allereerste indrukken van een drukke autoweg, een fietspad en  voorbijgangers. Een leerzaam uitje ook voor Merel, zij dacht ook dat het gemakkelijker zou gaan, dat de pups gezellig met je mee dartelen. Niets is minder waar. Zij en wij genoten zichtbaar...

14-08-2012
Morgen zien we ons kwartetje weer...

Ik ben aan het knutselen geweest met de foto's die Margo heeft gemaakt. Makkelijk natuurlijk maar het is ook zo verleidelijk. Tender even op de voorgrond gezet...

11-09-2012
"Tora Tender van de Zwarte Bellen Hoeve"

Over niet al te lange tijd zal er hier een pup rondlopen. Eén van de twee teefjes geboren uit de combinatie van Roza en Chris. Ook dit traject, deze reis was weer heel bijzonder en ontzettend leuk om mee te maken. Het is nog niet zover, we mogen haar op vrijdag 28 september komen halen bij Margo. 
Haar naam is Tender geworden. Een Engelse meisjesnaam dat "gevoelig" betekent. Die past uitstekend bij haar vader en nadat wij haar moeder Roza hebben leren kennen vinden we dat ook prima bij haar passen. Wat een lief en grappig hondje is dat! 
Onze dochter Merel is er van het begin af aan bij betrokken geweest en is wat mij betreft klaar voor de komst van Tender.
Net als wij:-)

 
 
05-09-2012
Max werd 17 jaar...

Mijn muis is weer een jaartje ouder! En hoewel een aantal mensen nog op vakantie waren of net terug, was het gezellig. Kado's, kaarten en euro's, hij is weer verwend...

 

 

05-09-2012
Met Roxy gaat het goed!

Want kijk maar, ze groeit lekker en ziet er prachtig uit.
Op 1 oktober worden de pups verwacht, ik ben heel benieuwd...

 

19-08-2012
4-fun:-)

We zijn gister weer op bezoek geweest bij ons kleine pups. Ze hebben het goed, ze gaan goed en ze doen het goed! Roza is een schat  van een moeder en nog steeds een lieve knuffelkont. Fiene vindt het ook allemaal erg boeiend en wil eigenlijk veel bij de pups zijn, dat gaat natuurlijk niet altijd....ze is zelf nog een pup...maar aandoenlijk is het wel, die Fiene;-)

 

Kijk mam, dit zijn de meisjes...Meisje meisje...Waar zou ze over dromen?


02-08-2012
Vier kleine pareltjes zijn geboren!

Nest *Tora* is een feit! Op 1 augustus zijn de 4 pups van Roza en Chris geboren. Het Tora nest symboliseerd de vijfde generatie hondjes voor Margo. De reden waarom zij dit nest Tora noemt, is op haar site te lezen. In dit nestje ligt inmiddels ook het vijfde teefje, de vijfde dochter van onze Chris...Ach, soms heb je die toevalligheden...

Hier zijn ze, ons kwartetje...

 

31-07-2012
Wat van ver komt...

Soms gaan dingen omdat ze zo moeten gaan en dat is precies wat wij hier de afgelopen dagen ervaren hebben. Wát een avontuur! Er stond een afspraakje gepland voor onze Chris. Het teefje woont in Zweden en zou in augustus loops worden. We hadden alle tijd nog. Vorige week liet de fokker weten dat het hondje loops was geworden. En dat was vroeger dan verwacht.
Nu moest het zo zijn dat ik toevallig vakantie heb en thuis was. We konden ons dan weer gaan voorbereiden op de dekkingen. Echter, de fokker had een lange reis gepland omdat één van haar andere honden ook loops was geworden en gedekt moest worden in Slowakije. Dus reisde ze van Zweden, via Polen naar Slowakije en hup naar Holland. Ook vroeg zij mij om een overnachting voor haar te zoeken en daar begon het avontuur voor ons ook. Dat viel in zijn geheel niet mee. Alle pensions en B&B's waren volgeboekt en bovendien zijn de meesten niet berekend op 4 honden! Want ondertussen waren er nog eens twee bijgekomen ook. Zij gingen mee naar Zweden...

Ik heb hulp ingeschakeld van vrienden om mee te zoeken naar een slaapplaats. En uiteindelijk vond ik in IJmuiden een heel leuk adres waar ook de honden van harte welkom waren. Via sms hielden Eva (de fokker) en ik contact met elkaar en zo kwam zij telkens een stukje dichterbij. Tijdens het berichten naar elkaar groeide ons contact en wist ik al snel dat we elkaar prima lagen. Op zondag kwam zij aan en op maandag is Roxy getest op haar progesteronwaarde. Het advies was om haar direct naar Chris te brengen.

Zie hier de foto's van twee zeer geslaagde dekkingen en een onwijs leuk contact tussen ons beide.

Dit is Roxy, echt een heel lief en sociaal kooikermeisje...


Hier staan ze gekoppeld. Roxy kon het niet laten om te blijven kwispelen en Chris stond er ook heel ontspannen bij.
We zitten heerlijk op ons gemak onder het afdakje in onze tuin, gelukkig maar want het regende.


Michel zorgde weer voor een krukje en een emmer zodat wij tijdens het wachten confortabel zaten en gezellig konden kletsen.


Na afloop op de foto en vooral opletten dat Chris er niet weer op sprong, de cassanova!


Tijdens ons kopje koffie moest Roxy even in de bench...Chris vond dat maar vreemd.


Tijdens de dekkingen waren de andere hondjes ook mee. Op de eerste dag hadden we twee benchen in de voortuin staan. Het was in de auto te warm en we wilden ze niet met de autodeuren open, onbewaakt achterlaten. Dus daar gingen we, Michel en ik droegen de grote bench uit Eva's auto. Samen met de bench van Chris stonden ze daar veilig in de tuin.
Helaas heb ik daar geen foto van maar appart was het wel. De Slowakijse Kopov hondjes zijn een ras die in ons land niet voorkomen. Ze worden gefokt voor de jacht. Het zijn ontzettend lieve en sociale honden die super snel te trainen zijn. Ze hebben een goeie reukzin en werken graag voor de baas.|
Merel en ik waren weg van ze, zo lief! Kijk, hier poseerd Roxy met haar maatje.


En hier zijn de andere twee die netjes in de auto op ons wilden wachten...


Het waren weer inspannende dagen maar leerzaam en leuk! Hopelijk mogen we over niet al te lange tijd gaan puppie knuffelen in het verre Zweden...Fingers Crossed!!!28-07-2012
Nog een weekje wachten..

Roza is nu meisje af hoor, ze is drachtig in de volste zin van het woord. Merel en ik zijn afgelopen woensdag bij haar op bezoek geweest. Tijdens een korte wandeling met haar en haar moeder Jette (die ook drachtig is) werd al snel duidelijk dat ze niet meer de energie heeft als een paar weekjes geleden.
We kijken er naar uit, op 4 augustus worden haar pups verwacht en ik hoop dat ze ze zonder al te veel moeite ter wereld brengt. Natuurlijk leven we ook met Jette mee! Go girls!

 

 

15-07-2012
Gaastra! (even de baas plagen...)

Nu is het goed en kan onze schat met een gerust hart mee op onze vaartochtjes. Het zal je maar gebeuren...nee hoor, veiligheid voor alles!
Vandaag hadden we weer een heerlijk dagje op de boot en nu moest Chris echt even op de kiek met zijn nieuwe zwemvestje...

 

02-07-2012
Roza is drachtig!!!

Die lieve schat zal begin augustus haar eerste nestje pups krijgen van onze Chris. Wat hebben we er allemaal weer zin in. Merel had op school al een tekening gemaakt die ik, als het lukt, zal scannen en plaatsen. En Michel beantwoorde mijn what's-appje met "suuuper"!!!
Klik hier voor het filmpje van de echo, die bij Roza vandaag gemaakt is...

 

27-06-2012
6 jarige Mereltjes...

En wat was het gezellig en bijzonder. Ik was trots om de pups van Chris en Lindi terug te zien na een jaar. Ze werden zondag 24 juni 1 jaar oud en op zaterdag had Margo een wandeling georganiseerd met iedereen.Foto Margo Kleinjan
Foto Margo KleinjanMeer foto's van deze wandeling zijn te zien bij nakomelingen15-06-2012
Merel Macy van de Zwarte Bellen Hoeve

Wat is het eerste jaar snel gegaan. Moet je nu eens zien hoe groot Macy is geworden. Nog een weekje en dan kunnen we haar in het echt bewonderen. De fokker organiseert een verjaardagswandeling en dan zien we de meesten van het Merel nest weer terug. Ik heb er zin in!


Voor meer foto's van Macy en haar nestgenoten zie: Nakomelingen


03-06-2012
Geen dekking hetzelfde...

Want moet je Roza nu eens zien. Tijdens de koppeling liet ze zich graag door mij aaien. En draaide ze zich gewillig "bijna" op haar rug....helaas stond ze vast aan Chris hihi

En telkens zochten die neusje elkaar op, zo lief!

03-06-2012
Onze grote hulp!


 

02-06-2012
Twee kontjes...
31-05-2012
A dream come true!

Michel en ik hebben zo onze dromen.
Dromen voor elkaar, met elkaar, dromen voor de toekomst. We dromen van een mooie woonboot, hoeft niet groot te zijn maar wel met grond van onszelf eromheen.
Dromen van een kleine jachtje, een bootje voor de boodschappen...zodat we even weg kunnen varen, onszelf kunnen zijn in deze hectische wereld. Een wereld waarin alles moet, snel snel en liefst nog sneller.
We weten dat niets vanzelf gaat, dat we geen garanties hebben. En als dan ineens de kans zich voordoet om dat mooie jachtje aan te mogen schaffen dan kijk je elkaar aan, lacht wat en neemt die keuze. Je laat die droom uitkomen!

 

Deze tronie spreekt boekdelen hihi....hoe spannend hij het ook vond op zijn eerste reisje, hij had het bar naar zijn zin met ons om hem heen.

Kijk nou eens naar mijn hondje, hoe hij geniet van de wind op het water. Ik begrijp hem volkomen want het is een niet uit te leggen gevoel.

Deze man kent dat gevoel al. Met hem heb ik jaren geleden leuke bootvakanties gehad. Veel beleefd op het water, angst gehad in de sluizen, lol met onze hondjes die ook mee mochten.
Dit is Max zijn vader! Hij heeft het niet gemakkelijk op het moment, leverd een zware strijd tegen longkanker. Hij heeft een pittige operatie achter de rug en er wachten hem een tig aantal bestralingen en zware chemo-kuren. We leven met hem mee en zorgen dat vader en zoon elkaar regelmatig zien, dat scheelt enorm als je het zo moeilijk hebt.
Mocht je het lezen, we duimen heel hard voor je;-)

 

Deze rare snuiters ken ik niet hoor!


Nog een paar van ons manneke...

En wij samen lekker in de zon...

31-05-2012

Merel had ook dit jaar weer sportdag, wat groeit die meid toch!

 

31-05-2012
Walibi, een heerlijk uitje!Onze maffe lieve vriendjes...


Samen met Charlotte, let op hoe Sandra en Martin hun brillen vasthouden hihi


Samen in het ruizenrad met mijn lieve meisje Merel...


02-05-2012
Een rondje met de Triplets

Omdat wij binnenkort een dagje naar Walibi gaan mag Chris een dagje uit logeren. Hij gaat naar Heemskerk, bij Sharon en haar roedel.
Vandaag deden we even een proefloopje en dat ging uitstekend!
Voordat we gaan lopen we nogmaals en dan komt het helemaal goed die dag. Ik laat mijn boef met een gerust hart bij ze achter...

 

17-04-2012
Uitgevlogen...

Connor en Chico hebben hun geboortehuis verlaten en hun baasjes lieten me weten dat het goed met ze gaat! Voor Beate is de periode van rust aangebroken...

Connor

Chico
04-04-2012
Familieportret

Op zondag 25 maart reden we naar Duitsland om de 7 zonen van onze boef te gaan bezoeken. Ik ben via email heel goed op de hoogte gehouden van hun vorderingen en hun belevenissen met moeder Imandra en tante Balea. De fokker kon me vertellen dat het een rustig stelletje is, dat het haar opviel hoe gemakkelijk ze waren en hoe makkelijk ze dingen aanleerden.

Tjah, wat wil je, het zijn kooikerhondjes!Chris had totaal geen moeite met de pups om zich heen. Hij kon aan ze snuffelen en weglopen wanneer hij geen zin in ze had.En hoewel hij enkel oog had voor de dames stoorde hij zich niet aan de aanwezigheid van één van zijn telgjes.Merel kon er weer zo van genieten!

 

13-03-2012
Wijsneusje...

Kijk, hier een foto van Maiko tijdens zijn vakantie in Duitsland.
Aan zijn snoet te zien is het het fotograferen al gewend...

17-02-2012
Es ist geschafft!!!

Vrijdag keek ik even op mijn mobieltje om te zien of er al nieuws was van Imandra. Ze liep op alle dag en kon elk moment haar pups op de wereld gaan zetten. Er was geen echo gemaakt dus dan is het best wel spannend om te weten hoeveel hondjes er geboren worden.
Het zijn er 7 en allemaal reutjes, geweldig toch?

Hier zijn ze...

07-02-2012
Merel bijt het spits af in de familie want na lang zoeken vond ik schaatsen voor haar. Zij ging vanmiddag schaatsen met haar school ipv gymen met groep 6. Stad en land afgezocht maar de schaatsjes zijn er en zij was er dolgelukkig mee. Kijk maar...
Samen met twee klasgenootjes even op de foto voor mamma


Merel's juf in het midden en de meester van groep 8 rechts


En dit is meester Fred, de gymleraar.
Ook is hij één van de clowns waarbij Merel haar clownerie workshop gevolgd heeft afgelopen zomer.

 

05-01-2012
Ein dicker Bauch


Imandra's buikje groeit, ze is nu 3kg aangekomen...


Nog zo'n 10 dagen wachten maar wij hebben er al super veel zin in!!!

Succes lieve meid, doe je best hoor!

 

05-01-2012
Voor mij hoeft de sneeuw niet zo maar onze hond houdt er wel van.
Af en toe wat last van sneeuw tussen de tenen maar dat mag de pret niet drukken.
Hier wat plaatjes die ik in de achtertuin van hem maakte.

 

 

25-01-2012
'k zou je in een doosje willen doennn...

 

 

23-01-2012
Op weg naar "man"zijn...

Gister ontving ik foto's van Margo via de baasjes van Merel Markus (Raiko) v.d Zwarte
  Bellen Hoeve.
De tweede geboren zoon van Chris uit het "Merel" nest.
Hij is nu 7 maanden oud en het gaat prima met hem! Mij viel op dat hij, net als zijn zusje Macy en zijn vader, een bruine schouder heeft, apart...
Zou hij ook zo dol op water zijn? Daar hoop ik nog achter te komen...

  Wij wensen iedereen een positief, creatief en
gezond Nieuwjaar toe!